Zagreb, 15.veljače 2022. – Današnjim održavanjem 3. diseminacijske radionice obilježen je kraj projekta bigEVdata koji su zajednički realizirali stručnjaci Hrvatske elektroprivrede, Fakulteta elektrotehnike i računarstva te tvrtke NEOS. Tijekom realizacije projekta instalirane su 32 nove ELEN punionice na 25 lokacija diljem Hrvatske te je na osnovi dobivenih podataka razvijen napredan predikcijski analitički model temeljen na podacima s EV punionica koji su zaokruženi korisničkim podacima nakon puštanja u rad mobilne aplikacije Elen za registraciju korisnika i punjenje. Ugovorena vrijednost cjelokupnog projekta je 19,7 milijuna kuna od čega je 11,1 milijun kuna predviđeno sufinanciranje Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Realizacija projekta bigEVdata započela je još 2018. godine, međutim zbog otežanog rada tijekom COVID-19 pandemije u segmentu instalacije i nabave punionica, rok za realizaciju je produljen za godinu dana. Pandemijski uvjeti su značajno utjecali i na ponašanje korisnika električnih vozila te punionica pa je projektno vodstvo iskoristilo ovu negativnu situaciju na način da su napravljena testiranja za COVID-19 pandemijski efekt na ponašanje u sklopu istraživačke faze što nije bilo inicijalno planirano. Dizajniranje, prototipiranje, testiranje, verifikacija i evaluacija algoritma na kojem je uspostavljen sustav obuhvatilo je i ostale ELEN punionice što predstavlja dodatnu vrijednost cijelom projektu.

Razvijeni sustav će se u narednim fazama dodatno ažurirati aktualnim podacima o ponašanju korisnika, a predviđena je i njegova komercijalizacija. Realizirani projekt predstavlja značajan iskorak stručnjaka Hrvatske elektroprivrede u područje big data tehnologija koja postaje preduvjet za pružanje pravovremene i kvalitetne usluge korisnicima.