Zagreb, 20. svibnja 2021. – Na današnjoj je online radionici kroz niz prezentacija predstavljen napredak projekta BigEVdata postignut od prve diseminacijske radionice održane u studenom 2019. godine. U navedenom su razdoblju u sklopu projekta instalirane dodatne 23 punionice za električna vozila, što čini ukupno 32 punionice nabavljenih i instaliranih kroz projekt BigEVdata. Dodatno, od prošle diseminacijske radionice uspostavljen je sustav centralnog upravljanja punionicama električnih vozila koji uključuje geolociranje, praćenje statusa pojedine punionice i pojedinog priključka, roaming sustav za povezivanje s drugim pružatelje usluge, sustav naplate, upravljanje portfeljem korisnika, rezervacijski protokol te ostale napredne funkcionalnosti. Sustav za centralno upravljanje punionicama omogućio je kvalitetno prikupljanje podataka s punionica što je temelj za razvoj prediktivnih modela u sklopu projekta. Prezentacije su održali Domagoj Puzak i Marija Raos iz Sektora za strategiju i razvoj, Vesna Buljan iz Sektora za informacijsko-komunikacijske tehnologije, Tomislav Capuder i Demijan Grgić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Dario Radečić iz tvrtke NEOS.

Projektom IT rješenje analitike velikih skupova podataka emobilnosti (bigEVdata) razvija se inovativno cjelovito rješenje koje će integrirati big-data modeliranje ponašanja i navika korisnika infrastrukture punionica i omogućiti efikasnost upotrebe i upravljanja mrežom punionica za električna vozila. Sustav će se sastojati od skupa inteligentnih funkcionalnosti koje podižu efikasnost korisnika, kroz funkcionalnosti grupiranja, analize i klasifikacije klijenata, personalizirane preporuke ovisne o kontekstu te geoprostorne analize i preporuke.

Nositelj aktivnosti je Sektor za informacijsko-komunikacijske tehnologije HEP-a, a završetak projekta predviđen je u ožujku 2022. godine. Današnja radionica druga je od ukupno tri predviđene projektnim planom.